afstudeeronderzoek

Kasteel Tongelaar

Tijdens mijn afstudeeronderzoek voor Kasteel Tongelaar heb ik onderzocht hoe we ‘de dorpsverlater’ terug krijgen naar het platteland. Allereerst is er gekeken naar de opdrachtgever, Smaakmakers Mill, de uitbaters van het kasteel. Zij bevinden zich in het Land van Cuijk; er blijkt hier een grote markt te zijn voor bedrijfsrecreatie.

Vervolgens heb ik gekeken naar de ontwikkelingen binnen de maatschappij (trends). We hebben te maken met een veranderende economie, waar steeds meer van ons word verwacht, maar waar we ook steeds meer van onszelf verwachten. Het bewustzijn wil dis-connecten van deze maatschappij en re-connecten met het innerlijke zelf.
Deze trend; de prestatie economie, is een trend waar ik diep onderzoek naar heb gedaan omdat ik het zowel interessant als verontrustend vind wat er gebeurd.

Ook heb ik doelgroep onderzoek verricht middels diepte interviews en enquetes. De ‘dorpsverlaters’ zijn mensen die vroeger in een dorp hebben gewoond en nu in de stad wonen wegens werk en/of studie. Deze groep heeft meer binding met het platteland dan mensen zonder rurale woongeschiedenis op het platteland. Zij hebben een innerlijke drang naar het groen en rust van de natuur.

Binnen het concept ‘Nighty Night’ draait het om het detoxen van de stressvolle economie waar we in leven om weer opnieuw opgeladen te worden. Dit wordt gedaan door slaapplekken te creëren op het landschap van Tongelaar. Denk hierbij aan trekkershutten in de bossen of met een tentje in het weiland tussen de dieren. Back tot basic, terug naar de essentie.